Nummer 25: LVL UP!

Jeg tror den ligger og spøger hos rigtigt mange hobbybryggere: den store, amerikanske IPA, west coast style. Tør, masser af humle, som dominerer alt med citrusnoter og til sidst en masse bitterhed, som kan sparke som en hest. Ok, en lille hest, men alligevel.

Nævnte jeg humle? Fordi ingen andre øltyper er som denne en showcase for humle. Men det er ikke så ligetil som det lyder – hvis man tror man bare kan vælte en masse typer humle i, endda i rå mængder, kan man godt ende med en slem skuffelse i den anden ende af forløbet. Det er nemlig ikke så ligetil at få de forskellige smagsnuancer afstemt med hinanden, og for store mængder af humle a sammen med medium mængder af humle b, kan få øllen til at gå fra at smage frisk og pikant til at smage lidt af kattetis. Altså, som man forestiller sig kattetis smager.

Når noget er så råvareafhængigt, er det selvsagt også altafgørende at have de bedste råvarer, hvilket i forhold til humle i stor grad kommer an på friskheden. Man skal simpelthen ikke købe humle, der er ældre end et år, og jo kortere tid efter høsten man kan få fat på humlen og brygge med den, desto bedre.

Lo and behold, jeg fik fingre i helt friske forsyninger af de klassiske West Coast-humler Amarillo, Citra og Sorachi Ace. To the brewmobile!

Maltsammensætningen skal ikke gøre noget særligt væsen af sig, så der er ingen store overraskelser der.

Label? Jo, jeg er gået retro – gaming-retro, endda. Det tror jeg jeg vil gøre noget oftere.

Hent opskriften som BeerXML

8 meninger om “Nummer 25: LVL UP!”

  1. Hej Ulf, Jeg var så heldig at smage din IPA, da Jenni, Mikael og familien var til spisning hos os. Den var fantastisk med masser af liflige citrus og tropiske frugtaromaer. Jeg tror din teknik med at tørhumle over to gange, virkelig har båret frugt sammen med den friske humle. Den var ikke så tør og bitter som jeg forventede men den smagte virkelig dejligt, og lige nu sidder jeg og bliver vanvittig tørstig efter en til!!!!

    1. Hej Karl Ejnar,
      tusind tak for de pæne ord. Jeg ved ikke om det er den dobbelte tørhumling – som jeg ved at bl.a. Russian River bruger til deres fremragende Pliney The Elder – eller bare kvaliteten af humlen, der gør forskellen. Jeg kan sige at nu, et par måneder efter den er kommet på flaske, er aromaen ved at fortage sig. Jeg vil prøve med mere humle næste gang – jeg bliver sgu altid lidt nærlig, når jeg står og skal komme humle i øllen.

  2. Jeg har lige været i Rold Skov hvor jeg er ved st lave en lille humlehave hos mine forældre. Der er 15 planter som kan formeres yderligere ved stiklinger til juni. Der er bla. 3 Cascade og 3 Centennial i mellem men f.eks. Citra har jeg ikke kunnet skaffe. Det bliver fedt at have rigeligt med humle til noget helt friskt IPA når de begynder at give noget afkast. Du har ret i at humlearomaen fordufter alt for hurtigt i en IPA, men heldigvis kan vi hurtigt brygge et batch mere ?

    1. Sejt. Jeg har også gang i en humlehave med cascade, perle, saaz og en centennial, som vist er død. Derudover en lokal humle, som skulle have gode bryggeegenskaber. Ideen er at få fat på flere nordiske humletyper med tiden.

  3. Hej Ulf, den første tilsætning af Amarillo (20g), Citra (20g) og Sorachi Ace (10g) står som “10 minutter” og “boil” er det fordi det er “first worth hop” altså tilsat før kogningen?

    1. Nej, det er fordi det bliver kogt i 10 minutter. Den primære bitterhed kommer fra 20 g Magnum ved 60 minutter.

  4. Ok, men hvis du kigger på skemaet er der 6 tilsætninger ved 10 minutter er det korrekt? Derfor tænkte jeg at noget af det kunne være som “first worth hop” da det ikke er muligt i alle opskriftkalkulatorer at tilføre humle før kogningen 🙂

    1. Ah, nu er jeg med – det er heller ikke helt tydeligt. Den første tilsætning hedder “boil”, den anden “aroma”. Den første kommer i 10 minutter inden jeg slukker for gryden, den anden kommer I når jeg har slukket og står 10 minutter.

Lukket for kommentarer.