Kom godt i gang som brygger

Du kunne godt tænke dig at komme i gang med at brygge øl? Sejt! Det er den allerbedste hobby i hele verden, så bare kast dig ud i det. Eller, det er faktisk en fordel at tilegne sig noget viden om emnet, inden du kaster dig ud i det. Der er en lidt stejl indlæringskurve, men den klarer du nok.

Jeg har ikke tænkt mig at lave indlæg om hvordan man rent praktisk kommer i gang, men det er der heldigvis mange andre på nettet der har gjort allerede – ligesom der er en masse bøger om emnet. 

Gode websites:

  • How to brew – her er 90% af alle hobbybryggere jeg kender til startet. John Palmer har forfattet et ret grundigt værk om at brygge øl derhjemme. Læs. Læs igen. Og i øvrigt: papirudgaven har endnu mere indhold, så smid den på ønskelisten.
  • haandbryg.dk – masser af information til begynderen og oveni det en god samling links og en fin litteraturliste. Sitet er også hjemsted for Beercalc, hvor man kan lave sine egne opskrifter når man kommer så langt.
  • haandbrygforum.dk – Danmarks største forum for os håndbryggere. Der er meget viden at suge til sig og som begynder er “Hjælp til at komme i gang” et godt sted at stille alle sine spørgsmål (når man har brugt søgefunktionen og set om det har været stillet før).

Gode bøger

Udover bogudgaven af “How to Brew“, vil jeg også anbefale følgende bøger, hvis man skal til at lære bryggerfaget til husbehov:

  • Ølbrygning for begyndere – god indføring for begynderen. Holder i hånden hele vejen, uden at gå alt for meget i dybden.
  • Håndbog i ølbrygning – god og grundig bog om ølbrygning. Læs den, når du har prøvet at brygge et par gange og vil vide mere.
  • Mikkellers bog om øl – en ok, men lidt kort indføring i at brygge. Har til gengæld et væld af opskrifter og tips.

Derudover …

Der er mange andre websites og bøger, men det er ofte mere avanceret stof de dækker – måske jeg skriver noget om de bedste af dem ved en senere lejlighed.

Hvis man er visuelt orienteret (og der kan klart falde nogle ti-ører ved at se processen i levende billeder), kan en Youtube-søgning som “How to brew beer” give nogle gode hits (prøv dig frem blandt resultaterne og se om der er noget for dig).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.