Nummer 22: Mothership

Det er det store, vilde mål i langt de fleste bryggeres arsenal – den stærke, måske  endda ekstravagante øl, som holder nok procenter til at slå en mindre pony ihjel og som bare bliver bedre og bedre, som tiden går. Det kan være en stærk belgisk ale, en imperial stout, en barleywine eller noget helt fjerde – fælles for dem alle er, at de ikke er lige sådan at brygge. Faktisk skal man gøre sig pænt meget umage og det er lidt som en slags svendeprøve når den endeligt er på flaske og klar til lagring.

Det er min målsætning at brygge (mindst) en rigtigt stærk øl om året, og denne sæson skulle det være en mørk, stærk belgisk … eller vent, måske mere en barleywine? Jeg kunne simpelthen ikke beslutte mig, så denne opskrift er lidt fra begge verdener – candi syrup og pilsnermalt fra den belgiske tradition og gærtyper fra den engelske tradition. Hvorfor ikke omvendt? Jo, jeg kunne ikke få fat i en ordentlig belgisk gærstamme inden min bryggedag startede – og jeg havde en ordentlig børfuld gær, som jeg havde høstet fra min brown ale. Rigelige mængder sund gær er ret vigtig når man prøver at lave en øl over 10%. Så det her er … en mørk barleywine? Eller måske bare en stærk mørk ale. Ish.

Jeg havde et par målsætninger inden jeg gik i gang – jeg ville have “noter af tørrede frugter” som der så malende står i beskrivelserne og jeg ville lagre på egetræ, fordi når man selv rister det, kan man lige så godt bruge det til noget. Jeg valgte at kombinere de to formål : jeg tog et patentlågsglas og fyldte det med dadler, rosiner, tranebær, lidt chokonibs og en god håndfuld hjemmebrændt egetræ, hvorpå jeg hældte en masse halvgod rom oveni og lod det trække i en måneds tid. Da den primære fermentering var overstået, hældte jeg egetræ + rom i gæringstanken, hvor det nu står og gør sin magiske ting. Smagsprøverne er virkeligt lovende, men jeg kan først sige noget endeligt om et halvt år. Tidligst.

Og navnet? Så stor og vild en øl, må – i mit hoved, i al fald – være noget a la den store moder-UFO i Close Encounters. Undervejs muterede ideen, fordi jeg er gået i gang med at gense X-Files i forbindelse med den nye miniserie, der er på vej, så etiketten er endt som “hvordan ser FBIs optagelser af Moderskibet fra Close Encounters ud?”. Det var sjovt at lave den.

Hent opskriften som BeerXML