Det kommende år i bryggeriet … agtigt

Inspireret af dette indlæg, er jeg gået i gang med at planlægge lidt på det kommende års bryg. Sidste år bryggede jeg mere eller mindre hvad der faldt mig ind, men der er fordele ved at planlægge lidt mere, må jeg nødtvungent indrømme. For eksempel går der 2-3 måneder fra bryggedagen til en øl er klar til at drikke – og endnu mere, hvis det er en meget stærk øl. Så hvis jeg vil have en pale ale i sommerferien (og hvem vil ikke det?), skal den altså senest brygges i maj. Det her er hvad jeg har tænkt indtil videre:


Vinter

Årets første to bryg er allerede planlagt (håber at nå to her i januar), så til marts skal jeg drikke Red Ale og en Kölsch-inspireret, ret traditionel ting. Mere om det snart (forhåbentlig).

Når det så bliver lidt varmere i maj, bliver der brug for noget, der er lidt lettere, men stadig komplekst. Jeg tænker en saison med rug, men det kan nå at ændre sig. Mmm, saison.

Hvis ikke jeg lige havde brygget en stærk mørk ale til når vi kommer til vinter igen, skulle det også være nu. Hm, måske der alligevel skal presses en Imperial Stout ind, bare fordi.

Forår

De bryg, der skal drikkes i sommeren skal være tørstslukkere, primært, og skal brygges i april og maj. Vi snakker hvedeøl, saisons, IPA og pale ales. Jeg tager stilling senere, men har allerede et par gode ideer til en rabarber-saison og en lav-alkohol “session” IPA.

Kan jeg nå det (og har fået mit gærings-køleskab op at køre), ville jeg godt brygge en helt straight pilsner med pilsnermalt og saaz-humle, men bryggeriet får erfaringsmæssigt hård konkurrence fra hus og have i den periode.

Sommer

Sommerens bryg skal drikkes i efterårsmånederne, og der får jeg lyst til øl med noget mere krop – og min erfaring siger mig, at jeg generelt brygger for lidt af den brown ale jeg prøver at brygge til hvert efterår, så dobbelt portion i år. Derudover måske også en dunkelweizen og så noget lysere til at drikke til maden. Skal jeg lave en juleøl, er det også omkring august, den skal brygges. Jeg tænker en dubbel i år. Måske.

Efterår

Jeg lægger ikke skjul på min store kærlighed til de helt mørke øl, og det er nu den skal dyrkes, så om efteråret skal der brygges stouts og porters til den store guldmedalje – og planen er også at brygge en meget stærk øl, der så kan være klar til et år efter. Jeg skal prøve kræfter med en sweet chocolate stout med forholdsvis lav alkoholstyrke og måske også en historisk korrekt porter med hjemmeristet brown malt. Den stærke øl tænker jeg nu enten skal være en virkeligt heftig imperial stout, inspireret af en af verdens bedste øl – Bourbon County Stout fra Goose Island – eller en belgisk dark strong a la Rochefort 8 / Westvleteren 8.
Nej, mit ambitionsniveau fejler ikke noget.

Jeg forudser allerede nu at jeg ikke kommer til at holde mig slavisk til denne plan – så godt kender jeg mig dog – men det er godt at have tænkt tankerne, så ikke sommeren kommer helt bag på mig. Igen.

Skriv et svar