Nummer 22: Mothership

Det er det store, vilde mål i langt de fleste bryggeres arsenal – den stærke, måske  endda ekstravagante øl, som holder nok procenter til at slå en mindre pony ihjel og som bare bliver bedre og bedre, som tiden går. Det kan være en stærk belgisk ale, en imperial stout, en barleywine eller noget helt fjerde – fælles for dem alle er, at de ikke er lige sådan at brygge. Faktisk skal man gøre sig pænt meget umage og det er lidt som en slags svendeprøve når den endeligt er på flaske og klar til lagring.

Det er min målsætning at brygge (mindst) en rigtigt stærk øl om året, og denne sæson skulle det være en mørk, stærk belgisk … eller vent, måske mere en barleywine? Jeg kunne simpelthen ikke beslutte mig, så denne opskrift er lidt fra begge verdener – candi syrup og pilsnermalt fra den belgiske tradition og gærtyper fra den engelske tradition. Hvorfor ikke omvendt? Jo, jeg kunne ikke få fat i en ordentlig belgisk gærstamme inden min bryggedag startede – og jeg havde en ordentlig børfuld gær, som jeg havde høstet fra min brown ale. Rigelige mængder sund gær er ret vigtig når man prøver at lave en øl over 10%. Så det her er … en mørk barleywine? Eller måske bare en stærk mørk ale. Ish.

Jeg havde et par målsætninger inden jeg gik i gang – jeg ville have “noter af tørrede frugter” som der så malende står i beskrivelserne og jeg ville lagre på egetræ, fordi når man selv rister det, kan man lige så godt bruge det til noget. Jeg valgte at kombinere de to formål : jeg tog et patentlågsglas og fyldte det med dadler, rosiner, tranebær, lidt chokonibs og en god håndfuld hjemmebrændt egetræ, hvorpå jeg hældte en masse halvgod rom oveni og lod det trække i en måneds tid. Da den primære fermentering var overstået, hældte jeg egetræ + rom i gæringstanken, hvor det nu står og gør sin magiske ting. Smagsprøverne er virkeligt lovende, men jeg kan først sige noget endeligt om et halvt år. Tidligst.

Og navnet? Så stor og vild en øl, må – i mit hoved, i al fald – være noget a la den store moder-UFO i Close Encounters. Undervejs muterede ideen, fordi jeg er gået i gang med at gense X-Files i forbindelse med den nye miniserie, der er på vej, så etiketten er endt som “hvordan ser FBIs optagelser af Moderskibet fra Close Encounters ud?”. Det var sjovt at lave den.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 90 min 31.7 IBUs 49.4 EBC 1.096 1.014 10.8 %
Actuals 1.088 1.013 10.0 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
English Barleywine 19 B 1.08 - 1.12 1.018 - 1.03 35 - 70 15.8 - 43.3 1.6 - 2.5 8 - 12 %

Fermentables

Name Amount %
CHÂTEAU PILSEN 2RS 7 kg 59.83
Munich Malt 2 kg 17.09
CHÂTEAU CRYSTAL® 500 g 4.27
Wheat Malt, Ger 500 g 4.27
CHÂTEAU ARÔME 200 g 1.71
Candi Sugar, Amber 1 kg 8.55
Date Syrup 500 g 4.27

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Sylva 17 g 60 min Boil Leaf 7.6
Summit 15 g 60 min Boil Leaf 17
Cluster 10 g 60 min Boil Leaf 7

Miscs

Name Amount Time Use Type
Whirlfloc Tablet 1.32 Items 15 min Boil Fining
Yeast Nutrient 1.32 tsp 0 min Primary Other

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Newcastle Dark Ale Yeast (M03) Mangrove Jack's 69% 17.78°C - 22.22°C
British Ale Yeast (M07) Mangrove Jack's 71% 13.89°C - 22.22°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 64.44°C 75 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 4 days 19.44°C
Secondary 10 days 19.44°C
Aging 30 days 18.33°C

Notes

Toro Y Moi: What for?
: Underneath the Pine
Rose Windows: The Sun Dogs
Dolorean: The Unfazed
Unknown Mortal Orchestra: Multi-Love
Daniel Bachman: River
Jonathan Wilson: Fanfare
: Gentle Spirit

2 dl rom/dadel/rosin/tranebær/eg/chokonibs-udtræk + eg i sekundær

Skriv et svar