Lav det selv: egetræ til lagring

Nogle øl har virkeligt godt af at blive lagret i lang tid på egetræsfade – der er noget i træet, som gør fantastiske og næsten magiske ting ved især de stærke øl. Problemet (for mig) med egetræslagring er at et fad der kan rumme et af mine standardbatches på 25 liter koster i omegnen af 1500-2000 kr. Ikke lige et greb i lommen – og der er også andet udstyr jeg ville købe først, trods alt.

Man kan godt købe færdige egetræsspåner i bryggeforretningerne, men man kan også lave dem selv. Det kræver en ovn – og noget egetræ, naturligvis.

Man starter med at finde noget eg. Man kan købe eller selv fælde det (forudsat at man har lov til det). Jeg har eg i baghaven, som alligevel skal beskæres engang i mellem, så derfra får jeg mine grene. Har man valget, skulle sorten Hvid-eg være bedst (det er i al fald den, de laver tønder af), men jeg har klaret mig fint med den jeg har til rådighed (Stilk-eg).

Egetræ før ristningEgetræet skal så afbarkes, hvis det har bark på og skæres eller hugges i nogle anvendelige stykker (jeg har brugt både stave af ca 1x1x6 cm og tern af 2×2 cm, men man kan også lave længere og tykkere stave. Formålet er at få så stort et overfladeareal som  muligt, samtidigt med at stykkerne nemt skal kunne opbevares – og kommes ned i ens gærtank, så skær til som det passer dig.

 

Så skal det i ovnen – et sted mellem 2 og 3 timer ved 200 grader giver en fin “medium toast”, som for mig er den mest anvendelige ristningsgrad. Jeg har fundet en tabel, der viser hvilke grader, der giver hvilke smagsnuancer – så skal du lige omregne fra fahrenheit til celsius, men det er ret nemt i Google (søg “400 f in c” for at omregne 400 grader fahrenheit til celsius).


Når du er tilfreds, tager du træet ud af ovnen og lader det dampe af i en uges tid, inden du bruger det. Hvis du vil have mere ristet karakter ud af det, kan du kortvarigt antænde det, f.eks. over et gasblus. Det forkuller overfladen og giv endnu flere lækre smagsnuancer. Prøv det!

Egetræ efter ristning

Når man skal bruge sit hjemmeristede egetræ, er det smart lige at lægge det i en metalsi og dampe det over kogende vand i 3-5 minutter for at sterilisere det for mikrober, der kan have sat sig på det mens det dampede af. Kontakttid med øllen er, som tommelfingerregel, en til to uger inden der begynder at komme for meget “træsmag” – men smag dig frem undervejs.

Og nå ja, man kan også bruge sit hjemmeristede eg til at give smag til kryddersnapse eller endda – har jeg hørt – til at få middelmådig whiskey / rom til at smage bedre. Fordelen her er at man bagefter kan genbruge træet i en øl og lade som man lagrer på whiskeyfade. Det skal jeg prøve ved lejlighed.

Skriv et svar